Ruszyła V edycja programu Żółty Talerz!

Wydarzenia

– Dla naszego kraju ogromnym wstydem powinno być to, że w XXI wieku, w sercu Europy, wciąż wiele dzieci chodzi głodnych. Nierzadko jedzą za mało, nieregularnie lub otrzymują niepełnowartościowe posiłki. A przecież bez zaspokojenia ich podstawowych potrzeb żywieniowych, trudno mówić o szczęśliwym dzieciństwie, o nauce, rozwoju i zabawie – mówi Dominika Kulczyk, prezeska Kulczyk Foundation. – Kolejny raz uruchamiamy więc program Żółty Talerz. Wspólnie z naszymi partnerami zadbamy o to, aby codzienność wielu polskich dzieci była zdrowsza i szczęśliwsza – podkreśla.

Żółty Talerz realizowany jest przez Kulczyk Foundation we współpracy z partnerami społecznymi od 2016 r. To największy prywatny program tego typu w naszym kraju. Żółty Talerz wprowadził w Polsce nowy standard wsparcia systemu żywienia finansowanego z funduszy socjalnych, działającego w szkolnych stołówkach i świetlicach. Dla wielu dzieci program jest jedyną szansą na ciepły posiłek w ciągu dnia. W ramach Żółtego Talerza współpracujemy ze sprawdzonymi partnerami społecznymi: Caritasem, Towarzystwem Przyjaciół Dzieci, Polskim Czerwonym Krzyżem i Stowarzyszeniem SOS Wioski Dziecięce. To unikalny sojusz polskich organizacji pomocowych na rzecz potrzebujących dzieci.

Program Żółty Talerz jest stale rozwijany. W jego pierwszej edycji udział wzięło ok. 6 tys. dzieci, które otrzymały milion posiłków. IV, zakończona niedawno edycja to ok. 2 mln posiłków wydanych 15 tys. dzieci z 340 placówek edukacyjnych i opiekuńczych. Łącznie, od początku programu, aż 7,2 mln ciepłych posiłków trafiło do potrzebujących najmłodszych w całej Polsce. Na ten cel Kulczyk Foundation przeznaczyła już w sumie aż 25 mln zł!

Istotnym wymiarem Żółtego Talerza są także działania edukacyjne. W jego ramach organizowane są warsztaty i szkolenia dotyczące zdrowego odżywiania. Biorą w nich udział zarówno dzieci, jak i koordynatorzy programu z poszczególnych placówek. W ciągu 4 lat istnienia Żółtego Talerza zorganizowano ponad 1000 warsztatów dla dzieci i ok. 70 szkoleń dla koordynatorów. Powstały także materiały edukacyjne mówiące o tym, jak jeść pysznie i zdrowo, które trafiły do uczniów i ich rodziców.

W ramach programu prowadzona jest również współpraca ze światem nauki - partnerem merytorycznym Kulczyk Foundation jest Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Eksperci tej uczelni stworzyli Listę Produktów Żółtego Talerza. Korzystać z niej mogą osoby przygotowujące jedzenie dla dzieci, tak aby zapewnić im pełnowartościowe i dostosowane do ich potrzeb posiłki.


Aktualności

Fundacja Dominiki Kulczyk prowadzi do zmiany systemowej

W Ministerstwie Zdrowia właśnie odbyła się premiera pierwszej w Polsce Białej Księgi Menopauzy. Menopauza to temat tabu, mimo że dotyczy 100% kobiet. A zaledwie 7% Polek potrafi wskazać jej poprawną definicję. Zaniedbanie kwestii menopauzy wpływa nie tylko na dobrostan jednostek, ale rzutuje też na cały system. Kulczyk Foundation proponuje konkretne rozwiązania.

Dowiedz się więcej

Jak wygląda obecnie równowaga w miejscu pracy? EFNI 2025

O tym rozmawiałyśmy w ubiegły czwartek podczas panelu „Równowaga: dobre praktyki i wyzwania stojące przed biznesem” na Europejskim Forum Nowych Idei w Sopocie.

Dowiedz się więcej

Rekrutacja dostosowana do standardów równości i jawności wynagrodzeń - EKMŚP

Podczas tegorocznego Europejskiego Kongresu Małych i Średnich Przedsiębiorstw w Katowicach zachęcaliśmy do wzięcia udziału w konkursie Równowaga. Podczas panelu z kategorii Firma to ludzie: „Rekrutacja dostosowana do standardów równości i jawności wynagrodzeń – najnowsze zmiany” mieliśmy okazję przybliżyć zagadnienia z nim związane.

Dowiedz się więcej