Pierwsze wakacyjne warsztaty dla dzieci już za nami. 6 i 7 lipca w Pracowni Efektu Domina gościliśmy dzieci i młodzież przebywające w Serocku na koloniach Towarzystwa Przyjaciół Dzieci. To oczywiście uczestnicy naszego programu Żółty talerz – ale skoro pojawili się blisko Warszawy, musieliśmy wykorzystać czas na spotkanie. Warsztaty składały się z dwóch części. Najpierw dzieci obejrzały film o Johnie Samsonie, bohaterze malawijskiego Odcinka Domina. John ma dzisiaj 18 lat, marzy by zostać lekarzem. Następnie dzieci odbyły krótki warsztat o mocnych stronach człowieka i jak wiele od nich zależy. Odkrywały swoje mocne strony i układały z nich superbohaterów.
W drugiej części spotkania odbyły się warsztaty kulinarne. Temat? Oczywiście kuchnia Malawi, a w każdym razie tyle, ile można było wyczarować malawijskiej kuchni na Ogrodowej w Warszawie. A zaczęło się od łódeczek z ogórków. Dlaczego? To proste: olbrzymią część Malawi zajmuje jezioro Niasa, jedno z największych afrykańskich jezior. Usuwanie z ogórków pestek przy pomocy specjalnych łyżeczek dało dzieciom dużo radości. Potem była zupa – a zupa fasolowa z dodatkiem mleka kokosowego naprawdę smakuje inaczej. Najpierw trzeba było się jednak nakroić warzyw: cebuli, papryki i batatów. A po ugotowaniu zupę posypywaliśmy uprażonymi wiórkami kokosowymi! Kurczak z mango i prażonymi orzechami też był nie lada wyzwaniem – najpierw kawałki mięsa trzeba było zamarynować w soku anansowym, a potem krótko smażyć z mango i orzeszkami. Wyszło świetnie, aromatycznie i smacznie. Na deser były ciasteczka mbatata, czyli z batatami. Trochę przypominają nasze ciasteczka dyniowe. Frajdy było co niemiara. Umówiliśmy się na kolejne takie spotkanie za rok.