Warsztaty Żółtego Talerza w rozkwicie!

Wydarzenia

Na półmetku warsztatów dla Koordynatorów programu Żółty Talerz możemy powiedzieć z dumą: razem robimy świetną robotę. O tylu dowodach poświęcenia, oddania, bezinteresownej pomocy i zaangażowania dawno nie słyszeliśmy. Te spotkania są pełne wzruszających opowieści – o wolontariuszach, o karmieniu dzieci niepełnosprawnych, o pokonywaniu barier, czasem samej i samego siebie. O miłości do innych J

W Pracowni Efektu Domina odbywa się pierwsza seria warsztatów dla Koordynatorów Programu pod nazwą „Zdrowe odżywanie z programem Żółty Talerz”. Jej celem jest podsumowanie II edycji Programu oraz wzbogacenie wiedzy i umiejętności Koordynatorów.

Warsztaty składają się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. Tę pierwszą wypełnia wykład o zdrowym odżywianiu dzieci i młodzieży przygotowany i prowadzony przez dr Annę Harton oraz dr Joannę Myszkowską-Ryciak, ekspertki z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Panie ekspertki dzielą się swoją wiedzą nt. norm w żywieniu zbiorowym, bilansowaniu posiłków, właściwych racji pokarmowych dla dzieci i młodzieży oraz o zdrowym odżywianiu wg Światowej Organizacji Zdrowia, ze szczególnym uwzględnieniem ograniczania cukru i soli w potrawach.

W części drugiej warsztatów Koordynatorzy …gotują. Tak, pod czujnym okiem kucharzy-praktyków Koordynatorzy gotują. Zajęcia są koedukacyjne, gotują obok siebie panie i panowie, księża, zakonnice, osoby w każdym wieku. Wszyscy w ochronnych fartuszkach Żółtego Talerza. Jak łatwo się domyślić jest przy tym sporo zabawy. Podstawą menu jest „Lista produktów Żółtego Talerza” – gwarancja, że posiłki są zdrowe, bogate w wartości odżywcze, a dzięki kreatywności gotujących – smaczne i atrakcyjne dla oczu. No więc powstały: nadziewane warzywami pączki z mąki gryczanej, kulki mocy z kaszy jaglanej, nowe warianty surówek, sałat (np. z surowego kalafiora) oraz zup, pełnych kolorowych, apetycznych jarzyn. Pysznie i zdrowo. 

A w kuchni, jak to w kuchni – wiele rozmów, oczywiście najwięcej o dzieciach, jedzeniu, pomaganiu. „A jak zachęcacie dzieci do jedzenia warzyw?” „A co można jeszcze zrobić z mąki ryżowej?” „A jak załatwiacie sprawy w zarządzie?”. Nieoceniona okazała się być wymiana doświadczeń i praktyk. Dzięki temu Koordynatorzy wrócą do swoich placówek mądrzejsi o dokonania swoich koleżanek i kolegów.

Kolejne warsztaty zaraz po wakacjach. Bądźmy w kontakcie!

Aktualności

Fundacja Dominiki Kulczyk prowadzi do zmiany systemowej

W Ministerstwie Zdrowia właśnie odbyła się premiera pierwszej w Polsce Białej Księgi Menopauzy. Menopauza to temat tabu, mimo że dotyczy 100% kobiet. A zaledwie 7% Polek potrafi wskazać jej poprawną definicję. Zaniedbanie kwestii menopauzy wpływa nie tylko na dobrostan jednostek, ale rzutuje też na cały system. Kulczyk Foundation proponuje konkretne rozwiązania.

Dowiedz się więcej

Jak wygląda obecnie równowaga w miejscu pracy? EFNI 2025

O tym rozmawiałyśmy w ubiegły czwartek podczas panelu „Równowaga: dobre praktyki i wyzwania stojące przed biznesem” na Europejskim Forum Nowych Idei w Sopocie.

Dowiedz się więcej

Rekrutacja dostosowana do standardów równości i jawności wynagrodzeń - EKMŚP

Podczas tegorocznego Europejskiego Kongresu Małych i Średnich Przedsiębiorstw w Katowicach zachęcaliśmy do wzięcia udziału w konkursie Równowaga. Podczas panelu z kategorii Firma to ludzie: „Rekrutacja dostosowana do standardów równości i jawności wynagrodzeń – najnowsze zmiany” mieliśmy okazję przybliżyć zagadnienia z nim związane.

Dowiedz się więcej