Warsztaty Żółtego Talerza w rozkwicie!

Wydarzenia

Na półmetku warsztatów dla Koordynatorów programu Żółty Talerz możemy powiedzieć z dumą: razem robimy świetną robotę. O tylu dowodach poświęcenia, oddania, bezinteresownej pomocy i zaangażowania dawno nie słyszeliśmy. Te spotkania są pełne wzruszających opowieści – o wolontariuszach, o karmieniu dzieci niepełnosprawnych, o pokonywaniu barier, czasem samej i samego siebie. O miłości do innych J

W Pracowni Efektu Domina odbywa się pierwsza seria warsztatów dla Koordynatorów Programu pod nazwą „Zdrowe odżywanie z programem Żółty Talerz”. Jej celem jest podsumowanie II edycji Programu oraz wzbogacenie wiedzy i umiejętności Koordynatorów.

Warsztaty składają się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. Tę pierwszą wypełnia wykład o zdrowym odżywianiu dzieci i młodzieży przygotowany i prowadzony przez dr Annę Harton oraz dr Joannę Myszkowską-Ryciak, ekspertki z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Panie ekspertki dzielą się swoją wiedzą nt. norm w żywieniu zbiorowym, bilansowaniu posiłków, właściwych racji pokarmowych dla dzieci i młodzieży oraz o zdrowym odżywianiu wg Światowej Organizacji Zdrowia, ze szczególnym uwzględnieniem ograniczania cukru i soli w potrawach.

W części drugiej warsztatów Koordynatorzy …gotują. Tak, pod czujnym okiem kucharzy-praktyków Koordynatorzy gotują. Zajęcia są koedukacyjne, gotują obok siebie panie i panowie, księża, zakonnice, osoby w każdym wieku. Wszyscy w ochronnych fartuszkach Żółtego Talerza. Jak łatwo się domyślić jest przy tym sporo zabawy. Podstawą menu jest „Lista produktów Żółtego Talerza” – gwarancja, że posiłki są zdrowe, bogate w wartości odżywcze, a dzięki kreatywności gotujących – smaczne i atrakcyjne dla oczu. No więc powstały: nadziewane warzywami pączki z mąki gryczanej, kulki mocy z kaszy jaglanej, nowe warianty surówek, sałat (np. z surowego kalafiora) oraz zup, pełnych kolorowych, apetycznych jarzyn. Pysznie i zdrowo. 

A w kuchni, jak to w kuchni – wiele rozmów, oczywiście najwięcej o dzieciach, jedzeniu, pomaganiu. „A jak zachęcacie dzieci do jedzenia warzyw?” „A co można jeszcze zrobić z mąki ryżowej?” „A jak załatwiacie sprawy w zarządzie?”. Nieoceniona okazała się być wymiana doświadczeń i praktyk. Dzięki temu Koordynatorzy wrócą do swoich placówek mądrzejsi o dokonania swoich koleżanek i kolegów.

Kolejne warsztaty zaraz po wakacjach. Bądźmy w kontakcie!

Aktualności

„Okres bez tabu” – młodzieżowy manifest wybrzmiał w samym sercu Poznania!

Dziś w południe Plac Wolności wypełnił się dźwiękiem, emocjami i przekazem, którego nie da się zignorować. 

Uczniowie i uczennice poznańskiego Liceum Da Vinci – przy wsparciu Chóru Pogłosy, duetu ZUTA oraz zespołu Kulczyk Foundation – zaprezentowali publiczności wyjątkowy utwór: „Okres bez tabu. Zmiana zaczyna się od nas.”

Dowiedz się więcej

Wyniki I edycji Konkursu Grantowego „Żółty Talerz” na remont placówki!

Dziękujemy wszystkim organizacjom za zaangażowanie i licznie nadesłane zgłoszenia!

Dowiedz się więcej

Kurs dla Położnych zakończony – oddajemy w Wasze ręce Mapę Położnych i zapraszamy: „Z Menopauzą - do Położnej!”

Po kilku miesiącach intensywnej pracy i nauki dobiegł końca pierwszy w Polsce, pilotażowy kurs dla Położnych: „Poradnictwo w okresie trasformacji menopauzalnej” organizowany przez Kulczyk Foundation pod patronatem Ministry Zdrowia, w partnerstwie z Naczelną Radą Pielęgniarek i Położnych, Warszawską Okręgową Izbą Pielęgniarek i Położnych, pod nadzorem merytorycznym Krajowej Konsultant w dziedzinie pielęgniarstwa ginekologiczno-położniczego.

Dowiedz się więcej