Nowy rok w Pracowni Efektu Domina rozpoczęliśmy z impetem. Szkolenia dla pedagogów poświęcone empatii, warsztaty edukacyjne na temat zdrowego odżywiania dedykowane dzieciom i koordynatorom programu Żółty Talerz oraz ferie dla dzieci pod hasłem wspólnego gotowania – to tylko niektóre z wydarzeń odbywających się w naszej pracowni.
„Empatia w pracy zawodowej nauczyciela” to nasz autorski cykl szkoleń, których głównym założeniem jest uświadomienie nauczycielom roli empatii w codziennej pracy w szkole. – Szkolenia powstały w odpowiedzi na prośby wychowawców z całej Polski, którzy dzielą z nami przekonanie, że empatia to nie tylko dar, ale także umiejętność, którą można i należy rozwijać, a stosowanie jej przynosi wiele korzyści w pracy z dziećmi – mówi Anna Samsel, p.o. dyrektor Działu Projektów Edukacyjnych w Kulczyk Foundation. Zajęcia miały swój pilotaż jeszcze pod koniec ubiegłego roku. Pierwszy noworoczny warsztat odbył się pod hasłem uważności i zaangażowania w relacjach interpersonalnych, kolejne spotkanie będzie dotyczyło granic empatii.
Warsztaty prowadzone są przez ekspertów: autorytet w dziedzinie edukacji, nauczycielkę z wieloletnim doświadczeniem – Agatę Patalas i psycholog Ewę Miturską. – Staramy się pokazać uczestnikom zajęć i nawet przećwiczyć to z nimi, że zmiana w szkole zaczyna się od zmiany w sobie – mówi Agata Patalas. – Wskazujemy ścieżkę empatyczną jako właściwą drogę do zrozumienia najpierw siebie, a później innych ludzi. Choć brzmi to banalnie, wcale nie jest takie proste, zwłaszcza w rzeczywistości szkolnej, w której jest tak dużo osób z rozmaitymi potrzebami – dodaje.
Poza szkoleniami dla nauczycieli w Pracowni Efektu Domina organizujemy zajęcia dla dzieci. Z myślą o najmłodszych zainaugurowaliśmy cykl warsztatów poświęconych zdrowemu odżywianiu. „Produkty zbożowe – smaczne i zdrowe” to tytuł pierwszej serii tegorocznych spotkań.
Celem warsztatów jest zapoznanie dzieci z grupą produktów zbożowych oraz zachęcenie ich do spożywania różnego rodzaju kasz oraz pieczywa pełnoziarnistego – mówi Wioleta Szafryna, dyrektor programu Żółty Talerz. Podczas zajęć dzieci otrzymują wiele cennych informacji przekazanych w atrakcyjny sposób przez studentów Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, pod opieką dr inż. Joanny Myszkowskiej-Ryciak. Ponadto dzieci mają możliwość samodzielnego przygotowania i skosztowania zdrowych przekąsek z kaszy jaglanej!
W Pracowni Efektu Domina trwają także warsztaty dla koordynatorów programu Żółty Talerz. Obecnie realizujemy dwa tematy: „Zdrowe odżywianie dzieci i młodzieży” oraz „Cukier krzepi? Wszystko co trzeba wiedzieć o cukrze”. Celem warsztatów jest zdobycie wiedzy z zakresu zdrowego odżywiania, szczególnie istotnej w kontekście żywienia dzieci. Wiedzę teoretyczną przekazują uczestnikom eksperci ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, a w części praktycznej warsztatów uczestnicy mają możliwość wspólnego przygotowania zdrowych posiłków pod okiem wykwalikowanych szefów kuchni. Potrawy przyrządzone przez uczestników powstają na bazie Listy produktów Żółtego Talerza.
Warsztaty dla koordynatorów realizowane w ramach programu Żółty Talerz to przede wszystkim możliwość zdobycia wiedzy z zakresu żywienia z praktycznym jej wykorzystaniem, a także okazja do wymiany doświadczeń i spostrzeżeń z realizacji programu.