Zasady zdrowego odżywiania - scenariusze

Mając na uwadze, jak ważna jest prawidłowa dieta w życiu i rozwoju dziecka, Zespół Programu Żółty Talerz przygotował pakiet materiałów edukacyjnych z zakresu piramidy żywienia, napojów oraz bilansowania posiłków. W ramach współpracy z ekspertami dr Anną Harton oraz dr hab. Joanną Myszkowską-Ryciak z Katedry Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie oraz pedagogami powstały scenariusze zajęć lekcyjnych dla trzech grup wiekowych (grupy przedszkolnej i klas I-III, klas IV-VI oraz klas VII-VIII).

 

Nasze scenariusze mogą być gotowym materiałem na zajęcia bądź inspiracją do ich poprowadzenia. Zależy nam na tym, by w ciekawy i kreatywny sposób kształtować wśród odbiorców prawidłowe postawy żywieniowe. Nie chcemy koncentrować się na zakazach i całkowitym wyeliminowaniu niezdrowych produktów. Naszą misją jest pokazanie alternatywy i umożliwienie wyboru. Chcemy podkreślić rolę poszczególnych produktów spożywczych na organizm i samopoczucie człowieka.

 

Pierwsza część scenariuszy przedstawia powszechnie znaną piramidę żywieniową w nowej odsłonie. W naszej wersji jest to food truck i historia Pani Wandy, która go stworzyła. Wspólnie z córką Zosią będzie ona towarzyszyć dzieciom i młodzieży w podróży z Żółtym Talerzem i przyglądaniu się temu, co jest podstawą prawidłowego odżywiania, a czego powinniśmy spożywać mniejsze ilości. 

 

Druga część scenariuszy poświęcona jest znaczeniu właściwego nawodnienia organizmu i wspierania dobrych wyborów w szerokiej ofercie napojów. Proponowane ujęcie tematu ma za zadanie przekazać jak najwięcej wiedzy przy jak największej ilości zabawy. Chcemy też uwrażliwiać młodych ludzi na inne problemy społeczne, gdyż dbanie o zdrowie nabiera coraz większego znaczenia w kontekście społecznym. Ważnym zadaniem jest uczenie dzieci troski o siebie i o innych. Scenariusze zawierają część merytoryczną oraz propozycje zadań i zabaw dopasowanych do wieku grupy docelowej. Życzymy udanej zabawy.

 

Trzecia część scenariuszy ma na celu poszerzenie wiedzy dzieci i młodzieży dotyczącej zbilansowanego rozkładu wartości energetycznej na posiłki w ciągu dnia. Kontynuując temat zasad zdrowego odżywiania i stylu życia, poznana już przez dzieci Pani Wanda zabierze najmłodsze z nich na wycieczkę po świecie food trucków, by mogły się dowiedzieć, dlaczego warto zjeść pięć posiłków różnej wielkości w ciągu dnia. Starsze grupy wiekowe przeanalizują styl życia pani Wandy i jej rodziny w przeszłości, zapoznając się z kolejnymi ważnymi zasadami zdrowego żywienia tzw. 7U dr. Bergera.

W części warsztatowej zaproponowaliśmy kilka prostych przepisów na posiłki, które świetnie sprawdzą się jako pomysł na śniadania w domu lub do szkoły.

Scenariusze zajęć - Piramida żywienia

Scenariusze zajęć - Prawidłowe nawadnianie organizmu

Scenariusze zajęć - Bilansowanie posiłków

Przepisy na zdrowe śniadania

Przepisy na wody smakowe

Co jedzą ludzie na świecie na śniadanie?