Co jedzą nasze dzieci? Kulczyk Foundation zwraca uwagę na jakość żywienia dzieci w polskich szkołach

Wydarzenia

Jak wygląda system żywienia dzieci w polskich szkołach? Co zrobić, aby zmienić go na lepsze? Jaka jest rola edukacji żywieniowej? Na te tematy rozmawiali uczestnicy debaty zorganizowanej 22 listopada w Pracowni Domina przez Kulczyk Foundation. W spotkaniu udział wzięły eskpertki wspierające Program Żółty Talerz, dyrektorzy szkół oraz przedstawiciele placówek edukacyjnych, a także Kamil Nowak, który jako Blog Ojciec często porusza temat zdrowego żywienia w szkołach. Dyskusję moderowała Ewa Drzyzga - dziennikarka TVN, prowadząca programu „36,6".

- Prawidłowe żywienie dzieci i młodzieży warunkuje optymalny wzrost i rozwój organizmu oraz jest ważnym elementem prewencji wielu chorób zależnych od diety. Za zapewnienie takiego żywienia odpowiadają rodzice, jednak w przypadku dzieci uczęszczających do placówek opiekuńczo-wychowawczych istotną rolę odgrywają też nauczyciele i opiekunowie z tych placówek. Jeśli dziecko spędza w placówce wiele godzin, to oczekuje się, by w ramach opieki zapewnić mu także optymalne żywienie. Aby prawidłowo planować i organizować żywienie dzieci, potrzebna jest wiedza i świadomość żywieniowa - mówi dr hab. Anna Harton z Katedry Dietetyki Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ekspertka merytoryczna Programu Żółty Talerz.

Żółty Talerz - prawidłowe żywienie i edukacja

Program Żółty Talerz został uruchomiony kilka lat temu, aby budować standard wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce. Genezą programu było wsparcie systemu żywienia poprzez finansowanie oraz współfinansowanie posiłków, a także dbanie o poprawę ich jakości. W ramach programu stworzono Listę Żółtego Talerza, na której znalazły się tylko pełnowartościowe produkty; przeszkolono koordynatorów programu, aby nie tylko wiedzieli jakie potrawy wpływają na zdrowy rozwój dzieci, ale umieli je przyrządzać; wraz z SGGW opracowano scenariusze lekcji dla różnych grup wiekowych dotyczące zdrowego żywienia; przygotowano również atrakcyjne graficzne materiały edukacyjne, które mogą służyć dzieciom, nauczycielom oraz rodzicom w przyswojeniu wiedzy na temat zdrowego żywienia. Żółty Talerz to także warsztaty kulinarne, w tym roku prowadzone dla dzieci przez Jana Kuronia oraz konkurs „Daj przepisa”, którego ambasadorem jest Michel Moran. Jednak mimo regularnych i aktywnych działań, wciąż pozostaje wiele do zrobienia, aby dzieci jadły regularnie, ale przede wszystkim zdrowo.

- W tej edycji programu jeszcze większą wagę przywiązujemy do poszerzania świadomości i wiedzy żywieniowej. Tworzymy już kolejne scenariusze edukacyjne, organizujemy warsztaty, konkursy. Nasz apetyt na zdrowe żywienie jest jeszcze większy: planujemy wydać książkę ze zdrowymi, prostymi i smacznymi przepisami – tak aby każde dziecko mogło przygotować sobie zdrowe śniadanie, w sytuacji, gdy rodzice nie zawsze mają na to czas. Chcemy też zachęcać najmłodszych do wspólnego gotowania razem z rodzicami, stąd cały cykl warsztatów edukacyjno-kulinarnych. Wierzymy, że dzięki takim działaniom zadbamy o zdrowie i rozwój dzieci – mówi Wioleta Szafryna, Dyrektorka Programu Żółty Talerz w Kulczyk Foundation.

Aktualności

Już się nie boję – ważne spotkanie wokół książki Naomi Watts i rozmowa, której kobiety potrzebują

To było spotkanie, którego potrzebowałyśmy. Szczera rozmowa o kobiecym doświadczeniu, oparta na wiedzy, czułości i odwadze. Pretekstem była książka Naomi Watts „Już się nie boję! Wszystko, czego nie mówią nam o menopauzie” – ale to, co wydarzyło się podczas wczorajszego wieczoru, sięgnęło znacznie głębiej.

Dowiedz się więcej

Program Grantowy Żółty Talerz 2025!

Kulczyk Foundation ogłasza nabór do Programu Grantowego Żółty Talerz 2025 na remont lub modernizację Placówki!

Dowiedz się więcej

Dzień Położnej w Polsce – z wdzięcznością i uznaniem dla tych, które wspierają kobiety na każdym etapie życia

Po Międzynarodowym Dniu Położnej świętujemy Dzień Położnej w Polsce. To doskonała okazja, by wyrazić wdzięczność wszystkim położnym, które z zaangażowaniem i empatią troszczą się o kobiety.

Dowiedz się więcej